За съжаление в България темата за зеления преход се свързва основно с

...
За съжаление в България темата за зеления преход се свързва основно с
Коментари Харесай

Въглищата вече са в икономическа кома

" За страдание в България темата за зеления преход се свързва главно с енергетиката и главно с въглищата, а тя не е нито единствено енергетика, нито единствено въглища. Става дума за нов вид стопанска система, става дума за нови капиталови благоприятни условия. Така че днешната конференция е обвързвана с енергетиката, само че и със земеделието, превоза и с умните градове ", сподели Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт преди конференцията   " Зеленият преход - решения и провокации за България ”.

 

Той означи обстоятелството, че осъществяването на тази идея е обезпечено финансово на равнище Европейски Съюз. Освен това енергойният експер акцентира, че единствено за България в границите на Плана за възобновяване и резистентност са планувани 12 милиарда лв., настрана по Фонда за обективен преход са още към 2,5 милиарда лв.. Даже имам терзание дали ще можем да усвоим тези пари посредством показване на съответни планове.

" Има идея, има пари, а към този момент има и законодателство. Така че, трябва да си свършим работа на национално равнище ", уточни още Нейков.

По думите му присъствието през днешния ден на конференцията в България на заместник-председателя на Европейската комисия, който дава отговор за Европейския зелен пакт, Франс Тимерманс, е знак, който приказва, че това с изключение на израз на почитание, само че и че имаме съществени проблеми в разбирането какво вършим и какво би трябвало да вършим. То мисля, че има съображение за терзание в това отношение, по тази причина и предстоят съществени диалози с Европейска комисия. Защото се хвърлят в общественото пространство едни дати докога ще си копаем кюмюр в страната... ", сподели още Нейков и добави, че към този миг въглищата са в " икономическа кома ":

" Не решението на политиците ще предпостави идващите стъпки, а дейностите на пазара. А пазарните механизми последователно изхвърлят въглищата. Тук е значим вече социалният детайл и заетостта на тези хора, които би трябвало де се преориентират, което няма да е елементарно ", твърди Нейков.

" По отношение на въглищните централи през днешния ден имаме явен проект, че не можем да продължим по същия метод, но отсъства какъвто и да било проект какви са другите възможности ", разяснява пред БНР и Георги Стефанов от WWF (Световен фонд за дивата природа), модератор в конференцията " Зеленият преход - решения и провокации за България ”.

Той е на мнение, че в тази ситуация българските политици не са мислили до момента дълготрайно. А Европейски Съюз изисква страните да възнамеряват дълготрайно своето законодателство. Над 7 милиарда лв. са средствата в Европейска комисия, които ще могат да се употребяват от България в региона на въглищните централи. Но тези пари не се дават, с цел да потушим обществено напрежнение, те се дават за вложения и нов вид работни места.

" Цари дълготраен популизъм у нас. А промените на климата, които се случват у нас, за тях обществото заплаща по - висока цена от приходите от причинителите на изменението на климата ", твърди Стефанов от зелените.

По думите му срокът 2038 година, този период е неестествен:

" Защото след 2030 година - ние нямаме да имаме никакви въглищни мощности, мога да се обзаложа в общественото пространство. Защото ние би трябвало да създадем огромни промени за разбиването на енергийния монополизъм у нас ", сподели Стефанов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР